Lekker & Gezond





Sinds kort heb ik de granaatappel (Punica Granatum) ontdekt, een vrucht vol met goede eigenschappen.
Granaatappels zijn een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het 3 à 4 maal meer polyfenolen bevat dan rode wijn, druivensap of groene thee.

Ik verwerk de granaatappel in smoothies maar er zijn talrijke recepten op internet te vinden waar je de granaatappel in kunt verwerken een voorbeeld zijn salades en als garnering bij ijs/vla/pudding recepten.
Ik beperk me tot een receptje voor een overheerlijke smoothie.

Nodig:

1 granaatappel
1 banaan
2 schijven verse ananas
150/200 gr verse andijvie
flinke scheut Slimpie limonadesiroop (aardbei, bessen of sinaasappelsmaak)
1 kopje water
1 theelepel kurkuma (nog zo'n gezond wondertje)
iets versgemalen zwarte peper
scheutje walnotenolie

Bereiding:

Snijd de granaatappel in vieren, druk de rode pitjes eruit in een kommetje verwijder eventuele witte velletjes.
Doe de pitjes in een blender samen met de banaan, ananas, slimpie en het water en meng tot het een glad geheel is. Voeg de schoongemaakte andijvie toe en meng nogmaals flink door elkaar.
Kurkuma, zwarte peper en walnotenolie toevoegen en nogmaals mengen.

Whala u hebt een heerlijke, rijk aan vitaminen en antioxidanten smoothie.










Zondag 6 januari 2013. 
 Mengelmoes Smoothie.

Nodig aan ingrediënten:


¼ avocado,1banaan,1appel, 2 schijven verse ananas,

sap van 1 sinaasappel,sap van een ½ citroen, 
1 grote ontvelde tomaat, handjevol versgesneden peterselie,
2 stengels bleekselderij, 1 kop water.

Nodig aan kruiden:


1 theelepeltje kurkuma (koenjit van conimex) 1 theelepeltje gember (dhajé) van conimex) vers gemalen zwarte peper, scheutje walnotenolie.



Bereidingswijze: 

Snijd het fruit in stukken, doe dit met het sap van de sinaasappel/citroen de ontvelde tomaat en de peterselie in een blender en meng dit door elkaar.
Voeg de in stukken gesneden bleekselderij toe en meng alles goed door elkaar. Voeg op het laatst de kurkuma,gember,zwarte peper en walnotenolie toe, meng dit nog kort.
 

Smakelijk!


Zondag 6 Januari 2013.



Bakken in de halogeenoven.

Voedsel bereiden in de halogeenoven is een feestje, je zet in een handomdraai een lekkere vetarme maaltijd op tafel. 

Ik heb er een van Montiss, een paar jaar terug gekocht bij de trekpleister voor een redelijke prijs. 
Sindsdien staat hij bij ons regelmatig op het aanrecht om een gerecht in te bereiden. 
Vanavond heb ik er mijn krielaardappeltjes in klaar gemaakt, ik doe dit in combinatie met een braadzak omdat ik geen boter wil gebruiken. Aardappeltjes in de braadzak, kruiden erbij en in de oven voor ± 30/35 minuutjes resultaat mooie bruine vetvrije aardappeltjes.
De aardappeltjes zijn natuurlijk maar een simpel voorbeeld want je kunt echt veel verschillende vlees/kip of groentegerechten in de pan klaarmaken met of zonder hulp van de braadzak.

Manlief heeft er een salade bij gemaakt van witlof,tomaatjes,augurkjes,knoflook, dressing van walnotenolie en kruiden (duyvis) en varkensfiletlapjes met championnetjes en gerookte spekjes. 
Als dessert hebben we ijstaart met vruchtjes en een toefje slagroom genomen.

Weliswaar geen culinaire hoogstandjes maar wel snel klaar te maken op een gemakkelijke luie zondag en nog lekkerrrrr ook.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten